2010. augusztus 31., kedd

Őszinteség, igazság, jó és rossz...

"Látni és hallani azt, ami bennem van — és nem azt, aminek lennie kellene. Elmondani azt, ami érzek és gondolok — és nem azt, amit mondanom kellene. Érezni azt, amit érzek — és nem azt, amit éreznem kellene. Kérni azt, amire szükségem van — és nem várni, várni, várni, amíg engedélyt kapok. Merni, hogy azt tegyem, amit szeretek — ahelyett, hogy mindig a biztosat választanám." (Virginia Satir)
ˇ"Ahol a valóság igazán számít, ott nincs “hogyan kellene, hogy legyen”. Ott csak az van, “ami van”, éppen úgy, ahogy van, éppen most. Az igazság minden történetnél előbbre való. És minden történet, mielőtt megvizsgálnánk, elzár bennünket attól, hogy lássuk, ami igaz… az igazság önmagától – önmagában létezik, és nem akarja, hogy bárki is diktálja."(Byron Katie)
"A népmesék vége, hogy a jó elnyeri jutalmát, s a rossz a büntetését. Itt nem erkölcsi minősítésről van szó. Jó az, aki a bajban fölébredt. megtalálta benső Istenét, önvalóját, s most elindul, hogy sorsának következő feladatát teljesítse. A rossz az, aki a bajban nem ébredt föl, nem lett több, fényesebb, szabadabb, de benne maradt a mókuskerékben, öntudatlanul rohan tovább, és ismétel, ismétel, mint a bukott diák. Az ilyen csak a bajokon kesereg, változtatni nem tud, nincs ereje hozzá – ott marad a romokon."(Müller Péter: “Jóskönyv — Ji King mindennapi használatra” 194. old.)