2010. november 21., vasárnap

SZENT CECÍLIA


NOS, HÁT CECÍLIÁRÓL NÉMIKÉPP ÉRDEKES KÉPET TÁRHATUNK FEL: MAGYARORSZÁGON AZ EGYHÁZI ZENE VÉDŐSZENTJEKÉNT TARTJÁK SZÁMON. KEZÉBEN VIZI ORGONÁVAL ÁGRÁZOLJÁK, ÍGY A KÉPEN IS, MELY LESENYEI MÁRTA ALKOTÁSA.
NEKEM KÉT FONTOS KAPCSOLÓDÁSOM CECÍLIÁHOZ, HOGY NAGYAPÁM, AKI ORGONAMŰVÉSZ ÉS EGHÁZI ZENESZERZŐ VOLT, SÍREMLÉKÉN HORDOZZA AZ ÁBRÁZOLÁST. ÁM KÖTŐDVE VAS MEGYÉHEZ, A MÁSIK PONT A CICELLEI TEMETŐ. A CICELLE NÉV CECÍLIÁBÓL EREDEZTETHETŐ, A TEMETŐ HÁROM KÖZSÉG TEMETŐJE, KÖZÉPEN ROMÁN KORBÓK ALAKÍTOTT TEMPLOMÁVAL, A MEGYÉT KÖRBEFESTŐ DORFMEISTER FRESKÓIVAL. NEM SZABAD EZT A TEMPOMOT NEM MEGNÉZNI, NEM OTT LENNI VASI EMBERKÉNT. A TEMETŐBEN A ZSENNYEI MÜVÉSZ KOLÓNIA - A MŰVÉSZTELEPET ÁTÉLT, MEGSZERETŐ, MAJD OTT LETELEPEDŐ MŰVÉSZEK ELSŐ GENERÁCIÓJÁNAK ÚTTÖRÖI NYUGSZANAK. ÍGY SCHOLTZ ERIK FESTŐMŰVÉSZ, KISS KIVÁCS GYULA SZOBRÁSZMŰVÉSZ, KISS SÁNDOR SZOBRÁSZMŰVÉSZ S MELLETTÜK MÉG NÉHÁNY DRÁGA EMBER.
CECÍLIA EGYÉBKÉNT VÉRTANÚKÉNT HALT MEG VÁLLALVA KERESZTÉNYSÉGÉT ÉS TESTVÉRE MEGTÉRÍTÉSÉT: ÁM A LEFEJEZŐ HÓHÉR SEBÉTŐL NEM HALT MEG AZONNAL. MAI ORVOSI TUDÁSUNK SZERINT A LÁNY A NAGY FOLYADÉKVESZTÉS SORÁN OLY MÉRTÉKBEN SZÁRADT KI, HOGY GYÖNYÖRŰ LEÁNY TESTE KISZÁRADVÁN MUMIFIKÁLÓDOTT. ELSŐ EXHUMÁLÁSAKOR MÁR CSODAKÉNT, A KERESZTÉNY EGYHÁZ LOGIKÁLA SZERINT A HIT MEGERŐSÍTÉSEKÉNT FOGTA FEL A JELENSÉGET, S A MÁSODIK SÍRBÓL VALÓ ÚJRATEMETÉS SORÁN LÁTOTT SZÉPSÉG ERŐSÍTETTE MEG A SZENTTÉ AVATÁS ELJÁRÁSÁNAK ELINDÍTÁSÁT.
AZ EGYHÁZI ZENE VÉDŐSZENTJEKÉNT VALÓ MEGJELÖLÉSNEK TÖRTÉNELMI ALAPJÁVAL EGYÉBKÉNT SEHOL NEM TALÁLKOZUNK, EGYESEK SZERINT EGY LATIN - MAGYAR FORDÍTÁSI HIBA SORÁN KAPTA HAZAI SZEREPÉT.
HA ÍGY IS VAN, NEKEM TANULSÁGOS ORVOSILAG IS, DE KEDVES NAGYAPÁM EMLÉKE ÉS A CICELLÉBEN NYUGVÓK MIATT IS.